Πληροφορίες για το νησί

Πρόσβαση

Λίγο πριν φτάσετε στο χωριό Τρίκερι, μια πινακίδα στα δεξιά του δρόμου με την επιγραφή «Αλογόπορος» παραπέμπει σε ένα παράδρομο που αν τον ακολουθήσετε σε 5 λεπτά θα βρίσκεστε στην ομώνυμη παραλία.
Από εκεί μπορείτε να καλέσετε το θαλάσσιο ταξί ( 6973 410908 ) να σας περάσει απέναντι, στο νησί Παλαιό Τρίκερι.
Η διαδρομή είναι πολύ κοντινή περίπου 5 λεπτά. Πρόκειται για ένα όμορφο νησάκι, κατάφυτο απο ελιές, μέσα στον Παγασητικό κόλπο που στα αρχαία χρόνια ονομάζονταν Κικύνηθος.

Ιστορική Αναδρομή

Ιστορικές αναφορές θέλουν το Παλαιό Τρίκερι να κατοικείται την Λιθική, Μυκηναϊκή, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή μέχρι και την περίοδο που εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών εγκαταλείπεται, για να καταφύγουν οι κάτοικοι του στο Θεριάκοντα, στις Κόττες και να καταλήξουν σε έναν απότομο ψηλό βράχο της απέναντι ξηράς, το σημερινό Τρίκερι, για περισσότερη ασφάλεια.
Στα χρόνια του εμφύλιου πολέμου στο νησί λειτούργησε στρατόπεδο εξόριστων ανδρών στην αρχή και μετά γυναικών, που ο αριθμός που ο αριθμός τους έφτασε γύρω στις 5000.

Το Μοναστήρι

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς Ευαγγελίστριας.
Ένας τρίκογχος ναός που οικοδομήθηκε το 1825-1837, στα ερείπια του πυρποληθέντος ναού το 755 από πειρατές.
Αφορμή για την κτίση του της Ιεράς μονής στάθηκε το θαύμα της ευρέσεως της εικόνας της Παναγίας στη ρίζα μιας ελιάς και άλλα θαύματα που επακολούθησαν.
Η εικόνα και μέρος της ελιάς βρίσκονται ακόμη φυλασσόμενα στο καθολικό του μοναστηριού σε κοινή θέα.


Το 1957 ο Αυστριακός επιχειρηματίας Αλφόν Χοχάουζερ, ενοικίασε στο μοναστήρι μερικά κελιά και δημιούργησε ξενώνα, όπου φιλοξενούσε προσωπικότητες διεθνούς φήμης.

Διαμονή στο Μοναστήρι

Υπάρχουν 50 κελιά (δωμάτια) δίκλινα, πρόσφατα ανακαινισμένα, ένα που μπορεί να φιλοξενήσει 5 άτομα και υπάρχουν αλλά τρία που μπορούν να φιλοξενήσουν ως 3 άτομα.
Όλα έχουν ρεύμα, θέα προς τη θάλασσα,υπάρχει κουζίνα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ενοίκους, η νεωκόρος που βρίσκεται εκεί είναι πρόθυμη να σας προσφέρει το πρωί ένα καφέ.
Το μοναστήρι είναι κατάλληλο να φιλοξενήσει και οικογένειες.

Περιοχή

Όλες οι παραλίες είναι σε εκπληκτικές τοποθεσίες όπως η Πράσινη άμμος, ο Άγιος Γεώργιος και άλλες, σας περιμένουν για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα.

Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι, προς εορτασμό του θαυμαστού γεγονότος της εύρεσης της εικόνας της Παναγιάς κάτω από τις ρίζες της αγριοελιάς, με προσέλευση χιλιάδων προσκυνητών, μιας και η χάρη της είναι μεγάλη και τα θαύματα της πολλά.
Το αφροκύκλωτο αυτό νησάκι έχει γύρω – γύρω πολλούς γραφικούς όρμους με διάφανη σμαραγδένια θάλασσα και όμορφες αμμουδιές όπως του Αη-Γιώργητων Αφεντικών,της Αγιάς Σοφιάς,των Αγ.Αναργύρων,την Πράσινη Άμμο, τον Πύθο που αποτελεί και φυσικό απάνεμο λιμάνι για σκάφη, συνήθως αναψυχής, κ.α.